İlamlar kesinleşmeden icraya konabilir mi? Muğla İli, Bodrum İlçesinde faaliyet Gösteren Özşeker Hukuk Büromuz bu yazımız da hangi kararların kesinleşmeden icraya konulabileceği, hangi ilamların kesinleşmeden icraya konulamayacağını inceliyoruz.
Mahkeme ilamları , kesinleşmesi beklenmeden icraya konabilir. Bunun bazı istisnaları mevcuttur. Bu istisnalara geçmeden önce Muğla İli, Bodrum İlçesinde faaliyet Gösteren Özşeker Hukuk Bürosu olarak incelemek istediğimiz birkaç husus var.
MAHKEME İLAMLARININ KESİNLEŞMESİ NE ANLAMA GELİR?
Mahkeme ilamlarının kesinleşmesi için öncelikle hakim tarafından gerekçeli kararın yazılması ve sonrasında gerekçeli kararın taraflara tebliği gerekir. Mahkemece verilen karar kesin olarak verilmediyse tarafların gerekçeli karar karşı hukuk dosyaları için iki haftalık itiraz etme hakları mevcuttur. Gerekçeli karar kendisine tebliğ edilen her iki taraf da kararı üst mahkemeye iki haftalık süre içerisinde taşımazlar veya bu süre içerisinde her iki tarafta karara itiraz etmeyeceğini bildirir istinaftan feragat dilekçesi sunarlar ise mahkeme ilamı kesinleşir. Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROMUZU arayabilirsiniz.
KARARIN İCRAYA KONMASI NE DEMEKTİR?
Mahkemece karar verildikten sonra bu kararın yerine getirilmesi için icraya başvurulur. Burada mahkeme ilamı olduğu için ilamlı icra takibi yapılır. Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROMUZU arayabilirsiniz.
KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULAMAYCAK İLAMLAR NELERDİR?
- Aile ve kişiler hukukuna ilişkin olup da tarafların şahsi veya aileleriyle ilgili olan ve sicilde değişiklik gerektiren kararların kesinleşmesi gerekir. Babalık davası,çocuk teslimine ilişki kararlar, boşanma davası için kararın kesinleşmesi gerekir. Ancak kişilerin kendilerinde veya ailelerinde değişiklik yaratmayan, sicili etkilemeyen kararlar kesinleşmeden icraya konabilir. Örneğin boşanma ile birlikte nafakaya karar verildi. Nafaka icraya konabilir.
- Taşınmaz malın aynına ilişkin kararların icraya konabilmesi için kesinleşmesi gerekir.Yine taşınmaz malın aynına ilişkin kararlarda yargılama gideri ve vekalet ücreti içinde hükmün kesinleşmesi beklenmelidir.Tapu iptal ve tescil davaları,intifa hakkı davaları, istihkak davaları, şufa davaları, ipotek akdinin iptaline ilişkin davalar da karar kesinleşmeden icraya konamaz.
- Hizmet tespit davaları kesinleşmeden icraya konulamaz.
- Şirketin feshi, tasfiyesi ile ilgili kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz.
- Kira tespit davaları kesinleşmeden icraya konulamaz.
- Yabancı mahkeme kararlarının tenfizine ilişkin hükümler kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
- Menfi tespit davaları kesinleşmeden icraya konulamaz. İstirdat davaları menfi tespitten dönüşmüşse icraya konulamaz, direk istirdat açıldıysa icraya konabilir.
- Ceza davaları sonucunda verilen kararlar ve eklentileri kesinleşmeden icraya konamaz.
Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROMUZU arayabilirsiniz.
KESİNLEŞMESİ BEKLENMEDEN İCRAYA KONABİLECEK KARARLAR?
- Taşınmazın aynına ilişkin olmayan taşınmazın tahliyesine ilişki kararlar
- Nafaka hükümleri
- Menfi tespitten dönüşmeyen istirdat davası
- ecrimisil ve el atmanın önlenmesi davası
- ziynet eşya bedeline ilişkin dava
Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROMUZU arayabilirsiniz.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Muğla İli Bodrum İlçesinde görev yapmaktadır. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60