Eşin katılma alacağı oldukça önemli bir konudur.
Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren Özşeker Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda Şirket hissesinde eşin katılma alacağı olup olmadığına ilişkin yargıtay kararı sunuyoruz.
Katılma alacağı, edinilmiş mallara katılma rejiminin yasal mal rejimi olarak seçildiği evliliklerde evliliğin sona ermesi üzerine evlilik birliği içerisinde edinilen taşınır ve taşınmaz mallarda tescili ve /veya tapusu üzerine yapılmayan eşin diğer eşteki alacak miktarıdır.
Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde Avukatlık Hizmeti veren Özşeker Hukuk Büromuzu arayabilirsiniz.
Bodrum da Avukatlık Hizmeti veren ofisimize : 0530 434 48 48 -0536 930 52 60 telefon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
ŞİRKET HİSSESİ EDİNİLMİŞ MAL MIDIR ?
Şirket evlilik birliği içerisinde ve edinilmiş mal rejiminin uygulandığı dönemde kurulmuş ise şirket hissesi edinilmiş maldır.
Eğer şirket taraflar evlenmeden önce kuruldu ise şirket hissesi edinilmiş mal değildir.
Şirket Evlenmeden önce kurulmuş olsa dahi gelirler edinilmiş mal kabul edildiğinden şirket kar payı edinilmiş maldır.
Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde Avukatlık Hizmeti veren Özşeker Hukuk Büromuzu arayabilirsiniz.
Bodrum da Avukatlık Hizmeti veren ofisimize : 0530 434 48 48 -0536 930 52 60 telefon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
KONUYA İLİŞKİN YARGITAY KARARI
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU’NUN 2020/8-458 ESAS, 2021/889 KARAR, 1.7.2021 TARİHLİ KARARI
‘’Her ne kadar mahkemece tanık beyanları ve hesap bilirkişi raporundaki değerlendirmeler doğrultusunda şirketin hakim ortağının davalı-karşı davacının babası olduğu ve bu nedenle davacı-karşı davalı yönünden kâr payı talep hakkı doğmayacağı kanaatine varılmış ise de, dosya kapsamındaki ticaret sicil müdürlüğü resmî kayıtları karşısında davalı-karşı davacının şirketin kurulmasından ve evlilik birliğinin devamı süresince şirkette hakim ortak olarak payı bulunduğu anlaşılmaktadır.
22. Türk Medeni Kanunu’nun 220. maddesine göre eşlerin edinilmiş mallara katılma rejiminin başlangıcında sahip oldukları her türlü malvarlığı değerleri edinme şekline bakılmaksızın kişisel mallardan sayılmıştır. Dolayısıyla eşlerin evlenmeden önce edinilmiş olan şirket hisseleri kişisel mal olarak kabul edilecektir. Ne var ki aksi kararlaştırılmadığından evlilik birliğinin kurulmasından boşanma dava tarihine kadar ki döneme ilişkin olarak davalı-karşı davacının şirketteki hissesine düşen geliri edinilmiş mal grubuna dahil olduğundan, mevcut ise tasfiye davasının konusu olabilir.
23. O hâlde mahkemece evlilik birliğinin kurulduğu 22.08.2003 tarihinden mal rejiminin sona erdiği 12.10.2009 tarihine kadar anılan şirketin kâr payı hususunda Özel Daire bozma kararında belirtilen hususlar yönünden araştırma yapılması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir.
24. Hâl böyle olunca tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.’’ŞEKLİNDEDİR.