İCRA HARCI NEDİR?
Bu yazımızda icra takiplerinde alınan harçlardan; icraya başvuru harcı, peşin harç ve tahsil harcını anlatıyoruz.
İcra Harcı, devletin icra hukuku alanındaki hizmetine karşılık aldığı bedele icra harcı denir.
İcra harcını, icra işleminin yapılmasını isteyen kişi harcın tamamını peşin olarak ödemek zorundadır.
Gerekli harcı almadan işlem yapan memur harcın ödenmesinden işlemi yapanla birlikte müteselsilen sorumludur.
Harç kamu düzenine ilişkindir. Bu nedenle harcın eksik yatırıldığı, kanuna aykırı hesaplandığı durumlarda, ilgiler süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurabilirler.
Ofisimiz Bodrum ilçesinde faaliyet göstermekte olup icra takip ve işlerine bakmaktadır.
İCRAYA BAŞVURMA HARCI
İlamlı veya ilamsız icra takiplerinde, takip talebinde bulunan takip alacaklısından alınan harçtır. Bu harç maktu olup alacaklı haklı çıkarsa harç borçluya yükletilmektedir.
PEŞİN HARÇ NEDİR?
Peşin harç, İlamsız icra takiplerinde, takip talebinde bulunan alacaklıdan alacağın binde beşi oranında alınır.
İlamlı icra takiplerinde peşin harç alınmaz, yalnızca başvurma harcı alınır.
Peşin harç, takip sonunda alınacak aslı harca mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde takip alacaklısı dava açmak zorunda kalırsa peşin harç kendisine geri verilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ofisimizi arayabilirsiniz.
TAHSİL HARCI NEDİR?
Tahsil harcının yükümlüsü borçludur.
Alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsil edilir.
Alacaklı kesilen tahsil harcı kadar takibe devam edebilir.
İcra takiplerinde takipten sonra işleyecek olan faizler, harcın hesabında dikkate alınmaz. Bu nedenle tahsil harcının hesabında, takipten sonraki işleyecek faizin, tahsil harcı matrahına eklenmemesi gerekir.
Alacaklı takipte yabancı para alacağının fiil ödeme tarihindeki kur karşılığı üzerinden tahsil isteminde bulunmuşsa tahsil harcına esas matrahın, yabancı para alacağının fiil ödeme tarihindeki kur karşılığı üzerinden hesaplanması gerekir.[1]
Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUKBÜROSU’NDAKİ avukatlara danışabilirsiniz.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Bodrum’da görev yapmaktadır. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60
Özşeker Hukuk Bürosu, Muğla İli Bodrum İlçesinde Av. Sevin Özşeker Karabudak tarafından kurulmuştur. Hukuk Büromuzda Av. Derin Özşeker ve Av. Sevin Özşeker Karabudak olmak üzere iki avukat tarafından dosyalar takip edilmektedir. Kurulduğu günden itibaren müvekkillerinin hukuki problemlerine kısa zamanda yaratıcı ve etkili çözümler üretmeye çalışmakta ve müvekkillerin hukuki sorunlarını memnun kalabilecekleri en iyi şekilde sonuçlandırmak üzere çalışma sürdürmeye özen göstermekteyiz. Dinamik bir bakış açısı ve sürekli eğitimler ile kendimizi yenilemeye yönelik yaptığımız çalışmalar neticesinde hukuk büromuz ;Gayrimenkul Hukuku, Kira Hukuku, Miras Hukuku, Ceza Hukuku, İş Hukuku, İcra iflas Hukuku, Aile Hukuku ,Ticaret Hukuku, İdare Hukuku, Sigorta Hukuku ve diğer pek çok alanda avukatlık ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız.
Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROSU’NDAKİ avukatlara danışabilirsiniz.
.
[1] Ercan İsmail, İcra ve iflas hukuku el kitabı,2022 Ankara, sy 168.