ADLİ PARA CEZASI NEREYE VE NASIL ÖDENİR?
Adli para cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 52. Maddesinde düzenlenmiş olan bir ceza türüdür.
Adli para cezası şikayetçiye veyahut müştekiye değil devlet hazinesine ödenmektedir.
Adli para cezası Türk Ceza Kanunu’nun 52. Maddesinin birinci fıkrasında belirtildiği üzere ‘’ adli para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.’’
Türk Ceza Kanunu’nun 52. Maddesinin 3. Fıkrasında da ‘’Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterileceği’’ belirtilmiştir.
Hakim adli para cezasına hükmederken sanığın ekonomik durumunu ve diğer kişisel hallerini de göz önünde bulundurur.
Hakim, Adli para cezasının tek seferde veya taksitler halinde ödenmesine karar verebilir.
Hakim adli para cezasının taksitler halinde ödenmesine karar verebilir ancak taksit sayısı 4 aydan az iki yıldan fazla olamaz. Nitekim bu husus da Türk Ceza Kanunun 52. Maddesinin 4. Fıkrasında belirtilmiştir.
Türk Ceza Kanunun 52. Maddesinin 4. Fıkrası‘’ Hakim, ekonomik ve şahsi hallerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler halinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.’ şeklindedir.
Adli Para Cezası Kesinleştikten Sonra Ödeme Nereye Yapılır?
Para Cezası kesinleştikten sonra ceza fişinin yazılması ve ödeme emrinin elinize ulaşması 1-2 ayı genel anlamda bulmaktadır. Ceza ödeme emri elinze ulaştıktan sonra Adliyede bulunan İnfaz kalemine müracaat etmelisiniz. Oradan alacağınız yazı ile Vergi Dairesi’ne giderek ödeme gerçekleştirmeli ve daha sonra dekontu tekrardan infaz kalemine sunmalısınız.
Daha detaylı bilgi için Bodrum da bulunan Hukuk Büromuzdaki avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Bodrum’da görev yapmaktadır. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60
Özşeker Hukuk Bürosu, Muğla İli Bodrum İlçesinde Av. Sevin Özşeker Karabudak tarafından kurulmuştur. Hukuk Büromuzda Av. Derin Özşeker ve Av. Sevin Özşeker Karabudak olmak üzere iki avukat tarafından dosyalar takip edilmektedir. Kurulduğu günden itibaren müvekkillerinin hukuki problemlerine kısa zamanda yaratıcı ve etkili çözümler üretmeye çalışmakta ve müvekkillerin hukuki sorunlarını memnun kalabilecekleri en iyi şekilde sonuçlandırmak üzere çalışma sürdürmeye özen göstermekteyiz. Dinamik bir bakış açısı ve sürekli eğitimler ile kendimizi yenilemeye yönelik yaptığımız çalışmalar neticesinde hukuk büromuz ;Gayrimenkul Hukuku, Kira Hukuku, Miras Hukuku, Ceza Hukuku, İş Hukuku, İcra iflas Hukuku, Aile Hukuku ,Ticaret Hukuku, İdare Hukuku, Sigorta Hukuku ve diğer pek çok alanda avukatlık ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız.
HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI VE HAPİS CEZASININ ERTELENMESİ