Trafik kazası neticesinde meydana gelen zararlardan araç sürücüsü, işleteni, sigorta şirketi sorumludur. Zarar gören kişi bunların hepsine birlikte gidebileceği gibi dilerse birine veya birkaçına karşı da dava açabilir.
Sürücü, işleten ve sigortacı zarar görene bir ödeme gerçekleştirdiği zaman ödediği tutarı diğer sorumlulardan rücu etme hakkı mevcuttur.
Trafik kazası nedeniyle uğranılan zararlarda sigorta şirketine karşı açılan davalarda görevli mahkemenin neresi olacağı hususunu ”TRAFİK KAZASINDA SİGORTAYA AÇILAN DAVADA GÖREV”
başlıklı yazımız da anlatmıştık.
SİGORTACININ SORUMLU OLDUĞU ZARAR TÜRLERİ NELERDİR?
Zarar görenin aşağıda açıklayacağımız zararları dava ile talep edebilmesi için önce sigorta şirketine yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru sonucunda sigorta şirketi belirlenen sürede cevap vermez ise sigorta şirketi şirket olduğu için önce arabuluculuk süreci denenmeli, bu süreçte anlaşamama ile sonuçlanırsa dava açılmalıdır.Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK Bürosu’nu arayabilirsiniz.
SİGORTANIN SORUMLU OLDUĞU ZARARLAR;
1-Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
*Bunun için zarar görenin ölmüş olması gerekir. Ölen kişinin yakınları talep eder.
*Sigortacıya dava açmadan önce yazılı başvuru yapılması zorunludur.Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK Bürosu’nu arayabilirsiniz.
2-Cenaze Giderleri
*Kaza ölüm ile sonuçlandıysa ölenin yakınları cenaze giderini talep edebilir.
3-Sürekli İş göremezlik Durumu
*Kalıcı sakatlık durumu söz konusu ve raporla ispatlanabiliyorsa talep edilir.
4-Geçici iş göremezlik Tazminatı
*Kaza geçiren kişinin kalıcı sakatlığı söz konusu olmayıp bir süre tedavi görmesinin gerektiği durumlarda bu tedavi süresi zarfında uğramış olduğu kazanç kaybına denir.
*Her ne kadar sigorta şirketleri bu tedavi gideridir, bundan biz sorumlu değiliz SGK sorumlu dese de ATK raporlarında iyileşme sürecinde işgöremezlik olduğu belirtilmiştir.
*Yargıtay kararları da da geçici iş göremezlik döneminde kişinin daha fazla efor sarf edeceği, bu nedenle kazanç kaybı isteme hakkı olduğu belirtilmektedir.
Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK Bürosu’nu arayabilirsiniz.
Nitekim 17.Hukuk Dairesi 2014/16455 esas, 2014/13330 karar numaralı kararında ”… Geçici iş göremezlik zararı bedeni zarar teminatıyla ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTA POLİÇESİ KAPSAMINDA olup , 6111 Sayılı yasa uyarınca tedavi gideri kapsamında değerlendirilemez…” şeklindedir.
T.C YARGITAY 10.Hukuk Dairesi’nin, Esas: 2010/ 14712 ,Karar: 2012 / 4112 06.032012 tarihli kararı ” Geçici iş göremezlik ödenekleri, tedavi giderlerine ilişkin 2918 Sayılı KTK ‘nın 61111 Sayılı Yasa İle Değişik 98. Maddesi kapsamında olmayıp, bedensel zarar olarak Trafik Sigortası kapsamındaki sigorta şirketleri tarafından ödenmelidir.” şeklindedir
5-TEDAVİ GİDERLERİ
*İlaç, tedavi, fizik tedavi giderleri gibi.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Bodrum’da görev yapmaktadır. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60
Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK Bürosu’nu arayabilirsiniz.