MOTORLU ARAÇ İŞLETEN İLE ARAÇ İŞLETENİN BAĞLI OLDUĞU TEŞEBBÜS SAHİBİNN SORUMLULUĞU

MOTORLU ARAÇ İŞLETEN İLE ARAÇ İŞLETENİN BAĞLI OLDUĞU TEŞEBBÜS SAHİBİNN SORUMLULUĞU

İçerik Haritası

altgörsel

MOTORLU ARAÇ İŞLETEN İLE ARAÇ İŞLETENİN BAĞLI OLDUĞU

TEŞEBBÜS SAHİBİNİN SORUMLULUĞU

Motorlu aracı işletmenin araç içinde ya da dışında bir kimsenin yaralanması veya ölümünden dolayı, aracı işleten ile olay arasında bir illiyet bağının varlığı halinde sorumluluk doğmaktadır. Ayrıca motoru işleten ile motorun bağlı olduğu teşebbüsün sahibi ile müteselsil  sorumluluk mevcuttur. Müştereken müteselsilen sorumludurlar.

İşletenden maksat sadece araç sahibi değildir. Zira araç sahibi, araç için adına kayıtlı yetkili idarece tescil belgesi verilmiş veya sahiplik veya satış belgesi düzenlenmiş kimsedir. Ancak, ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesine işlettiği öğrenildiğinde o hale işleten sayılır. (KTK m 3)

Aracın işleteni, aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere isleten ve araç üzerinde fili tasarrufu bulunan kimsedir. İlk olarak bu kimse aracın malikidir. Ayraca uzun süreliğine kiraya verdigi kimse varsa o süreçte o kişi aracın isletenidir. Birden fazla malik varsa müteselsilen sorumluluk olur.

Örnek Yargıtay kararı: Araç tamire bırakılmış ve bu sürede araç kazaya karışmış ise bundan araç sahibi sorumlu tutulamaz ancak tamirhane sorumlu tutulur. Aynı şekilde galeride vs. mesleki faaliyette bulunanlarda ise o halde malik sorumlu olmaz, bunlar işleten gibi sorumlu olur.

Araç bir teşebbüsün işletme adı altında veya teşebbüs tarafından biletle işletilmesi arasında fark yoktur. İkinci ihtimalde araç firma adını taşımaktadır.

Firma sırf  bilet kestiği için gelen zarardan sorumlu tutulmaktadır.

SARTLAR:

1. Motorlu araç olmalı

2. Motorlu taşıt hareket halide olmalıdır

3.Zarar meydana gelmelidir.

4. Motorlu aracın işletmesi ile zarar arasında uygun illiyet bağ bulunmalıdır.

Buradaki sorumluluk tehlike esasına dayandığı için işletenin veya araç işleticisinin kusurlu olması gerekmemektedir. Kusursuz bağlı olduğu teşebbüs sahibinin sorumluluk vardır. Ortaya çıkan zarardan sorumludurlar.

Ancak isleten veya teşebbüs sahibi kazadan sonra yardım çalışmalarından dolayı

yardım edenin maruz kaldığı zararlardan da sorumlu tutulabilirler. Ancak bu şekilde sorumlu tutulabilmesi için kazadan bizzat kendisinin sorumlu olması veya yardımın dogrudan dogruya kendisine veya araçta bulunanlara yahut kazaya taraf olan üçüncü kişilere yapılması gerekir. İşleten ve araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibi, aracın sürücüsünün veya aracın kullanılmasına katılan yardımcı kişilerin kusurundan ise, kendi kusuru gibi sorumludur. Haksiz filin halleri mevcut olmak kaydıyla araç sürücü ve yardımcı kişiler aleyhine de dava açılmasına engel olamaz.

Yolcunun bagajı, şahsi eşyaları zarar kapsamında tazmin edilir. Tazminatın miktarı ve ne şekilde ödeneceği genel esaslara tabidir. Ölüm yada yaralanma dışında maddi zarar olmasına rağmen, manevi zarar tazmini ve ölüm dışında oluşan kayıplar KTK 85 e tabi.

Kamu kurumunun motorlu taşıtlarından olusan zararlarda KTK 85.

Kaza bir mücbir sebepten veya zarar görenin ağır kusurundan ya da bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geliyor ise yani illiyet bağ ortadan kalkmış ise o halde sorumluluktan kurtulurlar. İşletme tehlikesi altında olan beklenmedik olaylar, sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Tazminat indirimi, birden fazla sorumlunun olması halide rücu edilmesinde her rücu da ayrıca gözetilir. Mağdurun kusuru indirim sebebidir. (KTK 86/11)

A———E                             * A ile E arasında bir sözleşme var. C de A’ nın ifa

C                                         yardımcısı. Kaza halinde A kendi kaza yapmış gibi sorumludur.

D———_-E

C                                            *D ile E aralarında sözleşme hükümü yok. C D ye gel gel derken E ye çarptı. O halde C kendi kusuru gibi

                                                sorumlu olur.

Zara görenin zorunlu mali sigortasında belirtilen sınırlar içinde, doğrudan doğruya sigortacı talepte bulunabilir.


  • Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e  aittir. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde  hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili  avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60 

Avukat Sevin ÖZŞEKER

Avukat Sevin ÖZŞEKER

Özşeker Hukuk Bürosu, Muğla’da Av. Sevin Özşeker Karabudak tarafından kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren müvekkillerinin hukuki problemlerine kısa zamanda yaratıcı ve etkili çözümler üretmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Burada Arama Yapın

Yardıma İhtiyacınız Var mı?

Hukuk Büromuzun bir diğer önemli özelliği de dürüstlük ve şeffaflıktır.

Hukuk Hizmetleri İçin Arayın

0530 434 4848

Mail Address

avsevinozseker@gmail.com