İVAZLI GERAGAT HALİNDE MİRASBIRAKANIN ALACAKLILAR NE YAPABİLİR?
Miras bırakan ile mirasçısı her ikiside hayatta iken düzenleyecekleri feragat sözleşmesi ile mirasçının miras hakkından feragatini sağlayabileceklerdir. Feragat sözleşmesinin ne olduğunu MİRASTAN FERAGAT MÜMKÜN MÜDÜR? Başlıklı yazımızda daha öncesinde anlatmıştık. Bu yazımızda ise ivazlı feragat halinde miras bırakanın alacaklılarının talep haklarını anlatacağız.
Nitekim mirasbırakan alacaklılarını zarara sokmak maksadı ile de ivaz karşılığında mirasçısı ile mirastan feragat sözleşmesi gerçekleştirebilmektedir. Kötü niyetin önüne geçmek amacı ile TMK 530. Maddesi ile bu hususa düzenleme getirilmiştir.
TMK Madde 530 – Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.
Mirasbırakanın alacaklılarının, mirastan feragat eden kişiden istemeleri ancak dava yolu ile ve belirli şartların gerçekleşmesi ile mümkündür. Bu şartlar şu şekildedir;
- Mirasbırakanın ölümü anında borçlarının tereke mevcudundan fazla olması
- Feragat sözleşmesi yapmamış olan diğer mirasçılar tarafından bu borçların ödenmemiş olması gerekir,
- Mirastan ivazlı feragat sözleşmesinin mirasbırakanın ölümünden önceki son 5 yıl içerisinde yapılmış olması gerekir,
Bu şartların gerçekleşmiş olması halinde mirastan ivazlı feragat eden mirasçı esas itibari ile almış olduğu ivazı geri verecektir. Mirasçı elinde kalmış olduğu miktarı iade eder. Bu durumda TBK sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır. Şayet mirastan feragat eden mirasçı vefat eder ise mirasbırakanın alacaklıları feragat eden mirasçının mirasçılarından da talepte bulunabilir. Ancak bunun için mirasçıların feragat eden mirasçının mirasını reddetmemesi gerekir.
Miras Avukatı, Bodrum Miras Avukatı
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Bodrum’da görev yapmaktadır. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60
Özşeker Hukuk Bürosu, Muğla İli Bodrum İlçesinde Av. Sevin Özşeker Karabudak tarafından kurulmuştur. Hukuk Büromuzda Av. Derin Özşeker ve Av. Sevin Özşeker Karabudak olmak üzere iki avukat tarafından dosyalar takip edilmektedir. Kurulduğu günden itibaren müvekkillerinin hukuki problemlerine kısa zamanda yaratıcı ve etkili çözümler üretmeye çalışmakta ve müvekkillerin hukuki sorunlarını memnun kalabilecekleri en iyi şekilde sonuçlandırmak üzere çalışma sürdürmeye özen göstermekteyiz. Dinamik bir bakış açısı ve sürekli eğitimler ile kendimizi yenilemeye yönelik yaptığımız çalışmalar neticesinde hukuk büromuz ;Gayrimenkul Hukuku, Kira Hukuku, Miras Hukuku, Ceza Hukuku, İş Hukuku, İcra iflas Hukuku, Aile Hukuku ,Ticaret Hukuku, İdare Hukuku, Sigorta Hukuku ve diğer pek çok alanda avukatlık ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız.
Daha fazla bilgi için Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren ÖZŞEKER HUKUK BÜROSU’NDAKİ avukatlara danışabilirsiniz