Limited şirketlerde , Kurucular, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve tasfiye memurları, kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal ettikleri takdirde, kusurlarının bulunmadığını ispatlamadıkça, hem şirkete hem pay sahiplerine hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumludurlar.
-Yönetici kavramından; şirketin faaliyetleri için şirket adına işlem yapan , şirket adına karar veren, imza yetkisi bulunan CEO , genel müdür , genel müdür yardımcıları, genel koordinatör gibi unvanları taşıyan kişiler anlaşılmalıdır.
-Buradaki düzenlemeyle her türlü yükümlülük için dava hakkı tanınmamaktadır. Şirketin, şirket ortaklarının ve/veya şirket alacaklarının dava açabilmesi için ;
1) ihlal edilen yükümlülük kanundan veya esas sözleşmeden doğmalı
2)Zarar oluşmalıdır.
Kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülük ihlal edilmiş ancak zarar oluşmamışsa dava açılamaz.
-Zarar , şirketin, pay sahiplerinin veya alacaklıların malvarlığında azalma veya malvarlığında beklenen artışının meydana gelmemesi şeklinde olabilir. Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde Avukatlık Hizmeti veren Özşeker Hukuk Büromuzu arayabilirsiniz. Bodrum da Avukatlık Hizmeti veren ofisimize : 0530 434 48 48 -0536 930 52 60 telefon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
DAVACI
Kurucular, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve tasfiye memurları, kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal ettikleri takdirde;
-şirketin
-şirket ortaklarının
-şirket alacaklılarının ( sadece iflas ve doğrudan zarar halinde)sorumluluk davası açma hakkı vardır.
ŞİRKETİN UĞRADIĞI ZARARI TAZMİNİ DAVASINI AÇMA HAKKI
Sorumluluk davasını kimler açabilir?
-Şirketin uğradığı zararı tazmini davasını açma hakkı ŞİRKETE VE ŞİRKET ORTAKLARINA verilmiştir. Şirket alacaklılarına verilmemiştir. Şirket alacaklısı ancak şirketin iflası halinde tazminatın şirkete ödenmesini talep edebilir.
-Ortaklar şirketin uğradığı zarar için ödenecek olan tazminatın ancak şirkete ödenmesini isteyebilirler, kendilerine ödenmesini isteyemezler. Nitekim bu durum TTK’nın 555. Maddesinde ‘’ Şirketin uğradığı zararın tazminini, şirket ve her bir pay sahibi isteyebilir. Pay sahipleri tazminatın ancak şirkete ödenmesini isteyebilirler.
(2)Pay sahibinin açtığı davayı hukuki ve maddi sebepler haklı gösterdiği takdirde, mahkeme, dava giderleriyle avukatlık ücretini, bu giderler davalıya yükletilemediği hâllerde, davacı pay sahibiyle şirket arasında, hakkaniyete göre paylaştırır. ‘’şekkinde düzenlenmiştir.
Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde Avukatlık Hizmeti veren Özşeker Hukuk Büromuzu arayabilirsiniz. Bodrum da Avukatlık Hizmeti veren ofisimize : 0530 434 48 48 -0536 930 52 60 telefon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
ZARARA UĞRAYAN ŞİRKETİN İFLASI HALİNDE DAVA AÇMA HAKKI
Zarara uğrayan şirketin iflası halinde tazminatın şirkete ödenmesini isteme hakkı yani dava açma hakkı;
-Öncelikle iflas idaresine aittir.
-Her Şirket ortağı veya her şirket alacaklısı da dava açabilir.
Eğer iflas idaresi dava açmaz ve davayı alacaklı açarsa; elde edilecek hasılat önce davayı açan alacaklıların alacaklarının ödenmesine , bakiye ,sermaye payları oranında davacı pay sahiplerine ödenir; geriye kalan da iflas masasına verilir.
DOĞRUDAN ZARARIN DAVACILARI
-ŞİRKET ORTAKLARI VE ALACAKLILARDIR.
-Bu davada doğrudan zarar gören her bir davacı dava açabilir ve tazminatın kendisine ödenmesini ister.
Şirket dava açacaksa şirket adına dava açma hakkı müdürdedir. Ancak müdürlere karşı sorumluluk davası açma hakkının genel kurula aittir. Müdüre karşı açılacak dava da Genel kurul kararı olmadan açılan sorumluluk davasında bu eksikliğin giderilmesi için süre verilir.
**Tekinalp, davalı görev başındaki müdür ise davayı açmak için kayyımın tayin edilmesi gerektiği görüşünü benimsemiştir. Daha fazla bilgi için Muğla İli, Bodrum ilçesinde Avukatlık Hizmeti veren Özşeker Hukuk Büromuzu arayabilirsiniz. Bodrum da Avukatlık Hizmeti veren ofisimize : 0530 434 48 48 -0536 930 52 60 telefon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Web Sitesi içerisinde paylaştığımız genel hukuki bilgiler ve yargıtay kararlarının kullanılması halinde oluşabilecek mağduriyetlerden tarafımız hiçbir sorumluluk almamaktadır. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Yazıların kullanılmasından kaynaklı mağduriyetten tarafımız sorumluluk almamaktadır. Hukuk büromuz Muğla İli Bodrum İlçesinde avukatlık hizmeti vermektedir. Bodrum’da Sözleşme Avukatı, Bodrum Kira Avukatı, Bodrum Boşanma Avukatı, Bodrum Ceza Avukatı, Bodrum Yabancılar Hukuku, Bodrum İcra avukatı ,olarak ve birçok konuda görev yapmaktayız. Genellikle Bodrum’daki uyuşmazlıklarla ilgili davalara bakılmaktadır. Bodrum Avukatları olarak Muğla Barosuna bağlı avukatlarız. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60