CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ
Davanın başında ikişer defa dilekçe verebilirler. Davacı 1. Dava dilekçesini davalı cevap dilekçesini davacı cevaba cevap dilekçesini, davalı ise 2. Cevap dilekçesini verir.
Davacı cevaba cevap dilekçesini kendisine tebliğden itibaren 2 hafta içinde verebilir.
Durumun şartları göz önüne alındığında cevap dilekçesinin verilmesi 2 hafta içinde mümkün değilse 2 haftalık süre içinde davlalı başvurur ve bir defaya mahsus 1 ayı geçmeyecek şekilde ek süre verilebilir.
Elindeki belgeleri de ek belge olarak verir. Davalının savunma sebeplerine verilen cevaptır. İçerik madde 149. Davacı davaya ilişkin yeni vakıalarla delillere yer verebilir. Cvba cevap dilekçesinde davacı delillerini hasetmiş olur.
Davacı cevaba cevap dilekçesinde serbestçe iddiasını genişletebilir ve değiştirebilir. Aksi halde davayı genişletme yasağıyla karşılaşır.
Davanın açılmış olduğu Mahkemeye verilir. Havale edildiği tarihte verilmiş sayılır. Davalı sayısı kadar örnek vardır. Mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir.
SONUÇLARI
a- İddianın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı, bundan sonra ancak davalının açık muvafakati veya ıslah ile iddiayı genişletebilir. Yargıtay’ın istinaf mahkemesi kararını bozası ve dava dosyasını ilk derece mahkemesine gönderilmesi halinde mahkeme bozmaya uyarsa bunun üzerine yargılamaya devam edileceğinden, davacı bozmadan sonraki yargılama sırasında da iddiasını genişletebilir.
B- İddianın (davanın) değiştirilmesi sayılan haller dava sebeplerinden birinin değişmesi halinde dava değişmiş olur. Talep sonucunu değiştirmek, davayı değiştirmelidir. Davayı değiştirme yasağının istisnaları :
- Davanın açık muvafakati
- Islah
- Dava konusunun devri
Zımni muvafakati ile dava genişlemez.
Davayı Değiştirme Zamanı
Davalının açık muvafakati ile ancak yargılamanın bitimine kadar davasını değiştirebilir, ıslah yolu ile ise tahkikatı sona ermesine kadar davasını değiştirebilir.
İstinaf aşamasında ilk derece mahkemeleri ileri sürmeyen iddia ve savunma dinlenemeyeceğinde davacı, istinaf aşamasında davanın ıslahı istenemez.
Davalının davayı değiştirmeye açık muvafakati yoksa o zaman dava ilk açıldığı şekilde görülmeye devam edilir. Islah yoluna da gidilmezse ayrı dava açılır, ilk dava ile yeni dava arasında ekseriye bağlantı olacağından iki dava birleştirilerek incelenip karara bağlanmalıdır.
Davayı değiştirmenin yasak olmadığı haller :
- Mahkemenin talep edilenden başka bir şeye de hüküm vermesinin caiz olduğu hallerde, davacının talep sonucunu değiştirmesi,
- Mahkemenin kendiliğinden araştırma ilkesi uygulandığı davalar
- Davayı değiştirme yasağı, cevaba cevap dilekçesini de ileri sürmesi mümkün olan talepler ve vakıalar için söz konusu olabilir. Davalının savunmasını genişletilmesi halinde davacı, savunmasını genişletmiş şekline yeni bir cevap verebilir.
Davayı değiştirmeyen haller
- Hukuki sebebin değişmesi
- Talep sonucunun daraltılması
- Maddi hataların düzeltilmesi
Cevaba cevap süresi geçtikten sonra cevaba cevap dilekçesi verilmesi, süresi geçti gerekçesi ile reddedemez. İddiayı genişletme sayılmayan ile iddiayı genişletme yasağı olmayan hallere yer verebilir.
Aksi varsa, davalı açık muvafakat vermemiş, davacı da ıslah yoluna gitmemişse süresinden sonra verilen cevaba cevap dilekçesinde iddianın genişletilmesi niteliğinde olan hususlar mahkemece nazara alınmaz. (yok sayılıyor) Muvafakat verilir veya ıslah yoluna giderse davalı ilinci cevap dilekçesini verir ve iddiasını genişletebilir.
Web sitesi içerisindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Avukat Sevin Özşeker Karabudak’a ve Av. Derin Özşeker ‘e aittir. Bu web sitesindeki makale ve içeriklerin izinsiz olarak başka sev sitelerinde paylaşılması ve kullanılması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Yazılar bilgi vermek amacı ile paylaşılmakta olup konu ile ilgili avukattan ofisinden danışmanlık alınması gerekmektedir. Her konu kendi içerisinde farklıdır. Ayrıntılı bilgi için 0530 434 48 48 – 0536 930 52 60